Zelfmedicatie

Instinctief selectief gedrag

“Give all animal a voice, remedy by choice.”

Wist jij dat de dieren wereld bestaat uit een oase van geur en mede bepaalt hoe dieren denken, voelen en zich gedragen? Met behulp van geur sensoren zetten selecteren zij planten die zij nodig hebben.

Het is een feit dat dieren veel farmacologisch actieve planten in hun habitat hebben. Deze planten gebruiken zij in hun voordeel door middel van een aangeboren vermogen om zelfmedicatie op geschikte planten te gebruiken.

Dieren worden geboren met meerdere signaalroutes die verschillende problemen koppelen aan verschillende reuk- en smaakroutes. Er wordt nooit ‘zomaar’ een keuze gemaakt!

Domesticatie heeft dit mechanismen van zelfmedicatie volledig in tact gehouden. Het is instinct en staat op de harde schijf van alle levende dieren, inclusief insecten.

De krachtige stoffen in planten worden aangetroffen, induceren biologische activiteit.

Een dier kiest op basis van zijn fysiologische status en doseert zelf hoeveel hij nodig heeft om zich te voeden of de balans te herstellen.

Als een plantenextract wordt gekozen en geconsumeerd, zal dit in relatief kleine hoeveelheden zijn, door alleen die dieren die de specifieke eigenschappen van de plant nodig hebben.

Het levert grote gezondheidsvoordelen op wanneer het dier zijn plant zelf kiest en zelf zijn vorm bepaald van toediening. Dit kan oraal zijn, opname via de huid of via inhalatie.


Geschikte plant extracten worden aangeboden om de fysieke gezondheid te voeden en behouden. Daarnaast draagt het bij om het geheugen op te roepen, vertrouwen op te wekken of verborgen problemen te helpen vinden die gedragsproblemen kunnen veroorzaken.

Daarom is alles gebaseerd op interne signalen, er is geen vereiste voor het dier om te leren welke planten het meest geschikt zijn voor een bepaalde aandoening.

“Ik zie een wereld voor mij waarin elk dier de mogelijkheid heeft op een natuurlijke wijze zijn gezondheid zelf in balans te houden“.