Een kennismaking met zelfmedicatie gedrag van dieren                            

“Give youre animal a voice, remedy by choice.” 

               Geef jouw dier zijn stem en laat hem zelf zijn remedie kiezen!

Zelfmedicatie stelt jouw dier en zijn soort in staat zijn aangeboren eigenschappen te praktiseren om plant extracten te selecteren die het nodig heeft en zijn dosering te begeleiden om gezondheid te behouden of te herwinnen. Dit is van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn.

Zelfmedicatie is al eeuwenlang in dienst van dieren. Jouw dier is geëvolueerd met planten. Deze eeuwenoude relatie heeft het dier en zijn soort doen overleven. Dat is de reden dat wij als mensen vandaag de dag nog met deze diersoorten samenleven. Het dier van vandaag, gedomesticeerd of in gevangenschap levend, heeft deze eigenschappen niet verloren. 

Zelfmedicatie heeft een diepgaand effect en helpt de mens gezond gedrag bij dieren te herstellen. Het creëert zelfredzaamheid. 

Zelfmedicatie roept herinneringen op, wekt het vertrouwen en maakt verborgen problemen zichtbaar zoals infecties, pijn, ontstekingen of angst. 

Verborgen aandoeningen zijn vaak de oorzaak van gedragsproblemen.

Ik zet mij als Veterinair Natuurgeneeskundig therapeut dagelijks in om dieren hun stem en keuze terug te geven. Mijn specialisme Applied Zoopharmacognosy draag ik over aan diereigenaren om zelfredzaamheid van mens en dier te evenaren. Dit betreft het proces waarbij gedomesticeerde en in gevangenschap levende dieren zelfmedicatie toepassen met behulp van planten extracten en het observeren van hun gedragsreacties.  

Zoopharmacognosy is een term die is samengesteld uit Oud Griekse woorden ‘Zoo'(Dier), ‘Pharmaco'(remedie) en ‘Gnosy'(weten). Om historische redenen wordt de term zoofarmacognosie doorgaans toegepast op gewervelde dieren. 

Deze wetenschap is ontwikkeld vanuit de studie ‘Zoopharmacognosy’ naar hoe dieren in het wild zelfmedicatie toedienen met medicinale stoffen. 

De studie van zelfmedicatie door insecten wordt ‘Pharmacophagy’ genoemd en ligt aan de basis van al deze onderzoeksvelden. 


De wetenschap van Applied Zoopharmacognosy heb ik de afgelopen jaren mogen bestuderen en geïntegreerd binnen mijn vak als veterinair natuurgeneeskundig therapeut.

Het is belangrijk dat dieren in staat worden gesteld van de remedies weg te kunnen op alle mogelijke momenten en dat plant extracten niet door de voeding wordt gemengd om zo gedwongen iets in te nemen. Zo krijgt een dier een remedie binnen die niet nodig is, de verkeerde dosering of zelfs voeding gaat weigeren om de remedie te ontwijken. 

 

 

Dieren weten instinctief wat ze nodig hebben om de individuele balans te behouden of hoe ze die kunnen herstellen bij specifieke condities en ziekten. Hun natuurlijke intelligentie biedt hun hierin voordelen.                                         
                                                                                                                                          Elk dier maakt op zijn diersoort ‘eigen wijze’ gebruik van deze planten en hun inhoudsstoffen. 

De neus is hierbij het belangrijkste instrument. Een dier detecteert met zijn neus. Hij gaat op zoek en spoort plant inhoudsstoffen op die in zijn voordeel werken, op basis van geur en smaak perceptie. 

De dieren wereld bestaat uit een oase van geur, wat mede bepaalt hoe dieren denken, voelen en zich gedragen. Met behulp van geur sensoren selecteren dieren planten en de inhoudsstoffen die zij nodig hebben.

Als veterinair natuurgeneeskundig therapeut en specialist Applied Zoopharmacognosy zie ik dagelijks heel veel verschillende dieren en diersoorten. Veelal met een complexe hulpvraag. Ziekten hebben zich helaas vaak kunnen manifesteren en door kunnen ontwikkelen tot op een diep cel niveau. De ziekte staat bij mij op de achtergrond. De zieke is mijn focus.

Aan de ziekte is vaak al veel gesleuteld. Zonder het gewenste resultaat. Door oog te hebben voor de zieke, verteld het dier zijn verhaal en laat hij zien wat hij nodig heeft. Ik laat mij leiden door de dieren. 

De oplossing tot OER balans biedt ik door het dier in staat te stellen zijn gezondheid zelf aan te sturen. 

In tegenstelling tot hun wilde voorouders, hebben gedomesticeerde en in gevangenschap levende dieren zelden de mogelijkheid om naar therapeutische planten te kunnen zoeken. De aangeboden extracten zijn divers. Zoals de natuur bedoeld is. 

Zodra een dier zijn remedie heeft geselecteerd, stuurt het zelf zijn dosering door middel van inhalatie, inname of plaatselijk aan te geven waar het nodig is.

Als een aandoening niet wordt behandeld en verergert, zullen krachtigere remedies worden geselecteerd en grotere doseringen. 

Wanneer een aandoening is verbeterd of verholpen, begint het dier met het verminderen of afwijzen van de eerder gekozen plant extracten.

De sleutel tot het bereiken van echt opmerkelijke resultaten is om dieren de controle te geven over het selecteren van hun remedie dosering en toepassing.

Dieren weten precies welke remedie en hoeveel er nodig is om zichzelf gezond te maken, zelfs voordat de symptomen zich manifesteren. 

Een dier kiest die plant inhoudstof die het meest geschikt is voor zijn fysiologische staat en conditie.

Bij geïndividualiseerde natuurgeneeskunde is 1 middel nooit geschikt voor ieder dier. Dat heb je vast zelf ook meegemaakt! Wanneer jou wordt verteld over een verbazingwekkende remedie die een bepaald symptoom heeft verlicht en als je het zelf probeert, heeft het weinig tot geen effect, terwijl een andere remedie wel succes heeft. Dat komt omdat we allemaal een andere interne staat hebben! We leven allemaal onder invloed van andere diverse factoren wat onze fabriek aanstuurt, zoals familiaire belasting, ervaringen, doorlopen ziekten, leefomstandigheden, arbeid, etc. Geen dier is hetzelfde, net als jij! De keuze in plant inhoudsstoffen en dosering is specifiek voor het metabolisme van het individuele dier.  

 

         Zelfmedicatie = Instinctief selectief gedrag. 

De Dier Kruid Kracht Kruidenbar- methode® is gebaseerd op de wetenschap van Applied Zoopharmacognosy. Hiermee stel ik jou, als diereigenaar of professional in staat om nieuwe communicatie lijnen te vormen met behulp van zelfmedicatie technieken, om dieren die onder jouw verzorging of hoede vallen te helpen.

Paarden zijn al 25 jaar mijn leermeesters. Hun lichaamstaal lezen gaat mij makkelijk af. Zij zijn zeer duidelijk over de exacte plantextracten die ze nodig hebben.

Door mij verder te scholen en verdiepen in het buitenland werden mij door observatie patronen van zelfmedicatie zichtbaar. Zo zag ik paarden met angst keuzes maken voor hele andere planten dan wanneer zij kampten met wonden, pijn of infecties. Hier begon ik enthousiast mijn avontuur, wat ik verder uitbreidde met het observeren van andere diersoorten en hun keuzes. Ik heb al veel dieren door middel van zelfmedicatie middels mijn Dier Kruid Kracht Kruidenbar-methode® mogen helpen en volledig zien herstellen. Daar waar vele medische molens waren doorlopen en waar niet gereageerd werd op reguliere behandelingen, bracht zelfmedicatie dieren terug in balans. 


Al deze informatie breng ik mee naar jou. Ik vergroot graag jouw bewust zijn en vind het delen van transparante kennis een belangrijk goed. Ik draag graag mijn kennis, kunde, ervaringen en inzichten aan jou over tijdens een privé consult of 1 van mijn Masterclasses. Hiermee creëer ik onafhankelijkheid voor jouw dier en jou. Niet alleen worden problemen duurzaam opgelost, ook worden d.m.v. zelfmedicatie problemen in de toekomst voorkomen. Ik weet uit eigen ervaring hoe fijn het is als je voor jouw dier oplossingen kunt faciliteren die passen bij zijn constitutie. 

Ik biedt met mijn Dier Kruid Kracht Kruidenbar-methode® jouw dier de vrijheid om zijn aangeboren vermogen te gebruiken om zichzelf te genezen. Ik breng jouw dier een rijke aromatische herbatheek bestaande uit een diversiteit van natuurlijke remedies, die niet voor ieder dier vrij zijn om te kunnen foerageren. Ik draag er zorg voor dat jij weet hoe je dit kunt faciliteren en toepassen. Hierin leer ik je vanuit holistisch perspectief kijken en denken. 

 

Inmiddels mag ik mijn kennis en kunde delen met dier eigenaren van diverse diersoorten binnen heel Nederland. Van Zeeland tot Texel en buiten de Nederlandse grens. Ik ontmoet dieren uit Spanje, Frankrijk, Curaçao, Portugal, België, Duitsland en Amerika. Zowel live als op afstand, begeleidt en ondersteun ik elk dier graag om zijn zelfredzaamheid en die van zijn mens te vergoten. 

Hoe kiest een dier zijn remedies?  

Dieren worden geboren met meerdere signaalroutes die verschillende problemen koppelen aan verschillende reuk- en smaakroutes. Er wordt nooit ‘zomaar’ een keuze gemaakt!

HOND PACO

Er is veel onderzoek gedaan naar het zelfmedicatie gedrag van insecten, wilde dieren, gedomesticeerde en in gevangenschap levende dieren. Meer dan 30 jaar aan kennis, heeft doen inzien dat dieren instinct enorm intelligent is.

Ik daag je graag uit om jouw rol om te buigen, door om te denken en jouw positie t.o.v. jouw dier te herzien en jouw rol aan te passen van ingrijpen naar faciliteren. 

Als een plantenextract wordt gekozen en geconsumeerd, zal dit in relatief kleine hoeveelheden zijn, door alleen die dieren die de specifieke eigenschappen van de plant nodig hebben.

Het levert grote gezondheidsvoordelen op wanneer het dier zijn plant zelf kiest en zelf zijn vorm bepaald van toediening. 

Voor het diersoort specifieke geschikte plant extracten worden aangeboden om de fysieke gezondheid te voeden en behouden en draagt bij om het geheugen op te roepen, vertrouwen op te wekken of verborgen problemen te helpen vinden die gedragsproblemen kunnen veroorzaken. 

Alles is gebaseerd op interne signalen. Er is geen vereiste voor het dier om te leren welke planten het meest geschikt zijn voor een bepaalde aandoening.

 

“Ik zie een wereld voor mij waarin elk dier de mogelijkheid heeft op een natuurlijke wijze zijn gezondheid zelf in balans te houden met behulp van zelfmedicatie“. 

Zelfmedicatie is de toekomst, die vandaag begint! 

Wil je ook alles ontdekken over deze wetenschap? Wil je jouw dier vanuit zelfmedicatie faciliteren? Je bent van harte welkom. Ik help jouw dier en jou graag op weg naar een onafhankelijke toekomst. 

Corine Poldervaart
Veterinair Natuurgeneeskundig therapeut & specialist Applied Zoopharmacognosy