Stimulatie en prikkeling is nodig voor jouw paard. Dit zorgt voor een gezond en fit brein. Prikkeling geeft plezier en helpt verveling en depressie tegen te gaan. Balans is hierin het toverwoord!

Wanneer jouw paard spanning heeft en deze opbouwt is het belangrijk de onderliggende emotie aan te pakken. Veelal geeft een gecontroleerde omgeving, waarin de meeste paarden in Nederland worden gehouden, een eenzijdige rolontwikkeling. Hierdoor kan de comfortzone van jouw paard beperkt zijn en is de kans groter op (toenemende) spanning . Door het aanbieden van (gezonde) prikkels kun je de comfortzone van jouw paard vergroten.

Hoe doe je dat?

Start met het onderzoeken hoe groot de comfortzone van jouw paard is. Observeer jouw paard in verschillende situaties en beoordeel of er sprake is van spanning en in welke situaties. Wat zie je? Wat ging eraan vooraf? Op welke prikkels reageert jouw paard met kalmerende signalen of andere communicatiesignalen? Gebruik hierbij de communicatieladders als beoordelingsinstrument. De communicatieladders kun je terug vinden in het artikel “Kalmerende signalen van paarden herkennen en toepassen“.

TIP: Leg je telefoon eens weg of zet hem uit en kies er bewust voor om jouw aandacht te richten op jouw paard.

Wanneer de herkomst van de klacht van jouw paard moeilijk op te sporen is en niet een duidelijk beeld oproept kun je de klacht eens op een andere manier benaderen. Een echte aanrader voor jou is hiervoor de volgende oefening.

Ken je de Japanse thee-ceremonie? Een Japanse traditie waarin het drinken van thee is verheven tot een kunstvorm.  Maak van het verzorgen van jouw paard een ritueel. Verplaats jouw gedachtestroom van fysiek naar energetisch.
Wanneer jij altijd druk bent en gehaast, is dit in het gedrag van jouw paard terug te lezen. Door met een verhoogd bewustzijn te poetsen (of met de blote hand over jouw paard te strijken), wordt het een transformerende ervaring.
Het focussen op de verzorging, voordat je jouw paard met een borstel aanraakt, is de eerste stap. Kies bewust voor een rustige omgeving, waar jouw paard zich vrij kan bewegen en water kan drinken. Dit is de meest geschikte plek voor het verzorgingsritueel. Zorg voor een omgeving met rust, ruimte, bewegingsvrijheid & water. Je zult merken wanneer je in het hier & nu kunt zijn, dat je veel meer contact maakt met jouw paard.

Door eens met jouw ogen dicht jouw paarden zijn lichaam af te voelen, kun je rust vinden en echt in contact komen. 

Intentie begint met ademhalen. Een diepe ademhaling dwingt om langzamer te gaan. Als roofdieren, wil de mens alles zo snel mogelijk doen. Voor prooidieren is dat precies omgekeerd. Hoe langzamer de actie, hoe meer die opgenomen wordt. Prooidieren zijn heel geduldig. Voor een paard is haast onlosmakelijk verbonden met angst. Om iets goed te leren en te reflecteren, zijn rust en veiligheid nodig. Als roofdier kun jij jezelf bewust dwingen het langzaamaan te doen. Ademhaling helpt je jouw intentie te verzamelen en te focussen. Om in het hier en nu te kunnen zijn en in contact met jouw paard, is het belangrijk dat je uit jouw hoofd bent en en met volledige aandacht aanwezig kunt zijn, voordat je contact maakt met jouw paard. Dit kun je bereiken met ademhalingsoefeningen. De ademhalingsoefeningen kun je preventief inzetten. Bijvoorbeeld in de auto of op de fiets op weg naar jouw paard. Let hierbij eens aandachtig op veranderingen tijdens het ademhalen. Wat neem je waar?

Wandelen zorgt voor een energetische verbinding, wanneer je dit met focus toepast. Zodra het halstertouw wordt aangeklikt, is er letterlijk een verbinding, een lijn, gelegd. Te vergelijken met een telefoonlijn: jij neemt de telefoon op. De telefoon maakt verbinding of wordt verbroken. Jouw mentale staat maakt het verschil tussen “vastzitten” of in verbinding zijn. De lijn (halstertouw) is de essentie van de communicatie. Het kan een ervaring zijn of alleen een hulpmiddel.

Om voor jezelf te checken of je echt in het hier & nu present bent en je hoofd “uit” is, kun je jouw paard vrij laten bewegen in een paddock of kleine bak, waarbij je zelf op een krukje in het midden van de ruimte gaat zitten. Probeer nu eens jouw paard naar je toe te laten komen zonder stem gebruik, puur met behulp van jouw positieve energie en ademhaling. Zorg dat je geen frontale houding aanneemt ten opzichte van jouw paard. Beweeg je hoofd en schouders wat weg van jouw paard. Het vraagt wat oefening en geduld. Vanuit ontspanning gaat het jou lukken! Als je het heel lastig vindt, probeer dan eens met je ogen dicht te visualiseren dat je paard contact met jou komt maken en je opzoekt, zonder gedachten, puur door het beeld in je gedachten te nemen.

Een teamversterkende oefening is het rondje om de wereld. Hierbij maak je bewegingen langzaam groter, in cirkels. Terwijl de bewegingen groter groeien, blijf je zachtjes praten tegen jouw paard. Van de neutrale schouder aan de linkerzijde en zijn linkeroog, ga je achterlangs, contact houdend met jouw paard met jouw linkerhand op zijn lichaam, loop je langzaam naar de rechter kant van jouw paard tot de rechter schouder en zijn rechteroog. Doordat je achter jouw paard doorloopt, door zijn blinde vlek, geef je voldoende stimulatie op zijn flanken en zijn romp en zend je kalmerende signalen uit terwijl je naar de andere kant gaat. Rustige bewegingen, gelijkmatig en oefenen tot er een vloeiende beweging ontstaat. Zie figuur hieronder. Jouw romp en oksel maken contact met jouw paard.

Het voordeel van deze oefening is dat het inspeelt op het brein van jouw paard. De linker- en rechterkant van zijn brein werken afzonderlijk van elkaar. Beide kanten dienen afzonderlijk en onafhankelijk benadert te worden. Wat de hersenen van het paard betreft zijn het 2 afzonderlijke oefeningen.

Met behulp van grondwerk kun je rechtstreeks, fysiek communiceren door middel van de energie van jouw paard.
Jouw paard fungeert als tolk. De intentie, dus de energie die jij toepast geeft een reactie. Een oefening die je kunt starten in een kleine ruimte, zoals een longeerbak. Start met jouw ademhaling. Focus je vervolgens op het gewenste eindresultaat. Het visualiseren van jouw doel. Waar wil je heen met jouw paard? Alsof de oefening al volbracht is voordat er gestart wordt. Jouw paard gaat resoneren op jouw intentie en er ontstaat een consistente flow. Met jouw intentie stroomt de energie. Deze oefening vraagt constant herhaling om dit bewustzijn vast te kunnen houden. 

Het trainen van het brein van jouw paard met behulp van puzzelen bevordert de samenwerking met jouw paard.
Deze dynamiek tussen jou en jouw paard, zorgen voor de groei van verbinding en vertrouwen. Zo creëer je echt contact.
Je gaat in gesprek met jouw paard en leert veel over zijn communicatie . Neem de communicatieladder er eens bij als beoordelingsinstrument. Wat zie je? Je leert zijn lijf beter kennen en leert meer over zijn fysieke gesteldheid. Jouw paard vertelt jou over zijn voorkeuren van materiaal en voeding. Al zijn zintuigen worden geactiveerd en geprikkeld, wat inspannend is en ontspanning achteraf biedt. Met 10 minuten per dag kun je zijn mentale gezondheid optimaliseren en in balans houden. Biedt puzzelen met een stappenplan aan, zodat je jouw paard niet overprikkeld of juist onder prikkelt.

Het aanbieden van mental stimulation en speurwerk versterkt jouw team. Je paard leert hierbij om een voetstappen spoor te volgen met de gedachte verloren personen of voedseltassen te kunnen vinden. Speuren heeft heel veel voordelen voor jouw paard, op zijn gedrag, zijn hersenontwikkeling en lijf. Maar speuren voor paarden is net zo verrijkend voor jou en kun je als nieuwe discipline zien voor jou en jouw paard samen. Het is een primaire activiteit voor jouw paard, die aansluit bij zijn natuurlijke behoeften. Deze methode versterkt de verbinding tussen jullie door het samen werken en in contact zijn. Dier kruid kracht biedt deze vorm van ondersteuning.

Een sessie paarden coaching met jouw paard kan jou inzichten geven en bewust maken van hetgeen jouw paard jou wilt vertellen en wat jullie kan helpen als team te versterken. De taal die jouw paard spreekt en de boodschap die hij jou wilt meegeven met zijn communicatie wordt voor jou vertaald. Het schept nog meer verbinding met jouw paard, doordat jullie elkaar beter leren begrijpen en het geeft inzicht in hoe jij jezelf kunt ontwikkelen wat jullie als team ten goede komt.

Het kan voorkomen dat je samen met jouw paard niet verder komt, waardoor jouw paard niet verbeterd. Dan kan een systeemopstelling helpend zijn. Een opstelling werkt goed om een verstrikking te ontwarren, een belemmerend patroon zichtbaar te maken. Veel onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin je bent opgegroeid. Dit geeft bekrachtigende en soms ook beperkende patronen. Deze patronen kunnen het contact met jouw paard verstoren. Met een opstelling, onderdeel van de methodiek systemisch werken, kunnen deze onbewuste patronen weer zichtbaar worden.

Na een opstelling ontstaat beweging. Het werken met jouw eigen paard behoort tot de opties. Jouw vraag is leidend in de opstelling. Een vraag kan over van alles gaan. Een probleem in een werksituatie, een lastige keuze die gemaakt moet worden, een familiekwestie die uitgediept mag worden, zomaar onbehagen, stagnering, ziekte of wat dan ook wat op dit moment lastig is in jouw leven. Jouw paard kan als representant deelnemen.

Bronnen:

~Invulopdracht uit boek “Jij bent je dier”, auteur Michael van Roon https://derodute.nl/boeken/jijbentjedier
~Boek “Zen mens zen paard”, Dr. Allan J. Hamilton.