Resultaat veterinaire natuurgeneeskundige behandeling van het paarden oog 👁.

Resultaat veterinaire natuurgeneeskundige behandeling van het paarden oog 👁.

In december ontdekte de eigenaresse van dit paard in het linker oog een witte waas over de lens. Ze riep de hulp in van de dierenarts. Diagnose: stomptrauma. Het oog werd behandeld met antibiotica zalf ivm een wit oog, zonder resultaat. Zodra de zalf gestaakt werd, was het wit terug.

Er werd opnieuw een dierenarts ingeschakeld, dit keer een andere.
Deze maakte foto’s van het oog en er werd fluoresceïne (groen) in het oog gedruppeld waardoor duidelijk werd dat er geen hoornvliesbeschadiging zichtbaar was. De arts stuurde de foto’s op naar een specialist in de kliniek van Utrecht. Er werden druppels op maat gemaakt voor de diagnose “immuun gemedieerde keratitis”. Een ontsteking in de buitenste laag vh hoornvlies.
De cornea. Deze behandeling verbeterde het oog niet. Er bleef een witte waas over de lens zichtbaar.

De eigenaresse vroeg half januari Dier kruid kracht advies. Tijdens het consult bleek dat er geen sprake was van keratitis, maar van uveïtis, een ontsteking van de uvea (de iris en de druivenpitjes). En een licht cornea oedeem.
Hierop is een natuurgeneeskundige behandeling gestart. Het immuunsysteem en oog werden behandeld. Na enkele dagen trad zichtbaar verbetering op.

In de periode na aanvang van de behandeling kreeg het paard te kampen met koliek en heftig kwijlen*. Meerdere paarden op stal vertoonden vergelijkbare klachten. Het paard werd voor de koliek behandeld met reguliere medicatie en omdat het oog na de koliek verslechterde kreeg het paard nieuwe oogdruppels op basis van prednison voorgeschreven door de dierenarts.

Het oog verslechterde opnieuw en het paard werd op advies van de behandelend dierenarts half april met spoed aangeboden bij de kliniek in Utrecht voor een operatie om het oog te schrapen en het korrelige te verwijderen. Onder narcose werd het oog in de kliniek door de specialist als “te goed” beoordeeld & naar huis gestuurd met de bevinding dat de immuun gemediteerde keratitis klachten op dat moment in een minder ernstige vorm aanwezig was dan de afgelopen maanden en de diagnose niet met zekerheid gesteld kon worden.
De diagnose van de dierenarts kon niet bevestigd worden. Ze vermoeden een allergie. Het advies was te staken met de prednison druppels. Het paard ging naar huis.

De eigenaresse nam contact op met Dier kruid kracht voor overleg.
De behandeling op natuurgeneeskundige basis werd voortgezet. Het oog verbeterde zichtbaar. De controle liet zien dat de uveitis onder controle was en er nog een lichte disbalans van de lens aanwezig was. De natuurgeneeskundige behandeling werd wat aangepast op de huidige situatie.

Een kleine terugval na enkele weken.
Het oog werd opnieuw dichtgeknepen en er kwam traanvocht uit. Het paard had in de felle en lage zon de hele dag buiten gestaan, gerolt in het zand en er stond een flinke wind. Omstandigheden die voor het oog niet optimaal zijn. Zeker niet voor een “ziek” oog. Dier kruid kracht controleerde het paard. De lens was tov de laatste controle verbeterd. Er waren verder geen afwijkingen meer te vinden. De klachten werden veroorzaakt door de niet gunstige omstandigheden. Maatregelen werden ingezet. Het paard kreeg een speciaal UV masker op ter bescherming van de weersinvloeden. Uitwendig is het oog natuurgeneeskundig ondersteunt en van binnenuit is het oog ondersteund met natuurgeneeskundige middelen. Binnen een week verbeterde het oog zichtbaar.

* Wanneer een paard een schimmel toxificatie doormaakt (mycotoxicosen uit ruwvoer) is prednison een contra-indicatie. Deze druppels hebben negatief invloed uitgeoefend op het proces.

De foto’s geven een beeld van de tijdslijn en het verloop tijdens dit proces tot aan volledig herstel.