Preventiemaatregelen voor de fokkeršŸ“ In deze tijd van het jaar worden veel veulens geboren.

Preventiemaatregelen voor de fokkeršŸ“
In deze tijd van het jaar worden veel veulens geboren. Let op >>>parasieten!

Veulens jonger dan 6 maanden kunnen op verschillende manieren besmet raken met parasieten.

Via de lactatie kan de strongyloides westeri (veulenworm), welke behoort tot de stam ā€œnematodenā€, zich in de dunne darm ontwikkelen tot een volwassen worm. Via lacatatie heeft de parasiet ongeveer 8 dagen nodig om via de ontlasting naar buiten te komen.
De larven kunnen zich bijv in de uier van de merrie bevinden waar ze zich in rust houden. De geboorte van het veulen en de melkgift zorgen voor het activeren van de parasiet. Het duurt ongeveer 5 dagen voor de parasiet zich in de moedermelk bevindt.

Via de luchtpijp kan deze veulenworm zich verplaatsen. Ze doorboren de huid en komen via de lymfevaten in het bloed, vanwaar ze zich vervolgens verplaatsen naar de longen via de haarvaten, opgehoest en doorgeslikt worden en in de dunne darm zich ontwikkelen tot volwassen worm en de productie van eieren op gang komt. Via deze weg duurt het tussen de 11 en 18 dagen tussen het moment van infectie en het verschijnen van eieren in de ontlasting.

Het besmette dier scheidt de eieren af en kan deze opnieuw zelf opnemen waardoor een infectie in stand gehouden wordt.

Deze besmetting geeft zichtbare klachten zoals diarree, welke meestal samenloopt met de veulenhengstigheid van de merrie; koliek; er kunnen secundaire bacteriƫle infecties ontstaan & door de migratie van de larven kunnen longproblemen ontstaan met als gevolg blijvende ademhalingsklachten.

Eenmaal deze infectie doorgemaakt zorgt voor opbouw van antilichamen.

Deze parasiet kan complicaties geven en dat wil je natuurlijk als fokker voorkomen.
Dier kruid kracht focust zich op preventie. Eenmaal besmet zijn er ook natuurlijke mogelijkheden. Neem hiervoor contact op.

Hoe kun je preventief werken en jouw merrie voorbereiden?

Dat kun je op een aantal manieren doen.

1) Door allereerst te zorgen dat de merrie een zeer sterk immuunsysteem heeft. Hiermee start je voor aanvang van het dekseizoen. Neem hier minimaal 6 maanden voor het dekken de tijd voor. Elke fokker is een betere fokker als ook hier (meer) aandacht voor is! Je wilt ten slotte een goed fokproduct met een goede start en toekomst.

2) Gebruik geen synthetische producten.

3) Gebruik geen supplementen zonder dat duidelijk is wat jouw merrie nodig heeft. Ook geen natuurlijke! Hiervoor is het eerst belangrijk inzicht te krijgen in het functioneren van inwendige processen en evt. oorzaken van klachten op te sporen. En vele verstoringen zie je aan de buitenkant niet, dus een preventief consult is absoluut aan te raden. Dier kruid kracht kan dit in kaart brengen voor jouw merrie.

4) Bekijk het rantsoen kritisch. De merrie heeft een goede hoeveelheid en kwaliteit hooi nodig om alle benodigde voedingsstoffen hieruit te kunnen opnemen. Minimaal 1,5 % en maximaal 2 % hooi per lichaamsgewicht en let op schimmels of planten die giftig kunnen zijn. Voor een goede opname van de voedingsstoffen is een gezonde spijsvertering noodzakelijk. Voor een gezonde spijsvertering is een gezond gebit noodzakelijk. Zo zie je dat alles met elkaar in verbinding staat en als er een schakel ergens in het lichaam niet goed loopt dit verstoringen geeft.
Dier kruid kracht biedt bij elk consult een gratis en uitgebreid voedingsadvies op maat van jouw merrie. Omdat geen paard hetzelfde is en het een dynamisch proces is, wat betekend dat als er inwendig iets verandert er andere behoeften zijn.
Wil je meer inzicht in voeding voor jouw merrie of van het paard? In het najaar volgt er een workshop, dus hou deze pagina in de gaten.
5) Voorkom stress. Stress onderdrukt het immuunsysteem en maakt de merrie kwetsbaar voor parasietaire infecties of secundaire bacteriƫle infecties. Ziektekiemen hebben bij een zwak immuun kans het lichaam binnen te dringen en veroorzaken ziekten. Wat nog meer stress veroorzaakt. Neurologisch geeft dit verstoringen.
Stress kun je reduceren door jouw merrie zoveel mogelijk buiten te laten lopen en onbeperkt ruwvoer aan te bieden of in iedergeval niet langer dan 4 uur zonder ruwvoer te laten staan. Verder zijn ook sociale contacten tussen paarden nodig en kan het aanbieden van uitdaging jouw merrie mentaal in conditie houden.

6) Preventief is het belangrijk de weide goed ā€œschoonā€ te houden om besmetting van parasieten te voorkomen. Dagelijks ontlasting verwijderen zorgt dat de kans op infecties aanzienlijk daalt. Ook is het goed om te verweiden.

7) Vergeet de stal niet te ontsmetten.
Een schone stal zorgt ook voor minder besmettingskans. Gebruik hiervoor natuurlijke producten zoals tea tree essentiƫle oliƫ. En vergeet de voerbak en drinkbak niet, de bronnen van bacteriƫn. Daarnaast helpt dagelijks uitmesten.
Oliƫn zijn verkrijgbaar bij Dier kruid kracht.

Het veulen heeft er baat bij zo snel
ala mogelijk de weide op te gaan.
Zo ligt het zo min mogelijk in de ontlasting. Hiermee daalt ook de kans
op infectie met parasieten.

Er is enorm veel te zeggen over preventie voor jouw merrie. Bovenstaande is hiervan een zeer beperkt overzicht.

Jouw merrie is een individu. Geen paard is hetzelfde. Er is dus geen standaard protocol wat voor elke merrie passend is. Het blijft maatwerk. En dat is wat Dier kruid kracht jouw merrie biedt.

Wil je jouw merrie goed voorbereiden op dekking en dracht en het veulen een optimale start geven? Dan is een preventie consult bij Dier kruid kracht een aanrader!

Wij bieden ook de mogelijkheid om jouw veulen preventief te laten checken waarbij je advies ontvang over vaccinatie / ontworming. Zo kun je voorkomen dat verstoringen fysieke of mentale problemen worden. Wanneer er verstoringen zijn en jouw veulen klanten heeft, kunnen we jou ondersteunen deze klacht zsm onder controle te krijgen.

Wij denken graag met je mee.