Paarden krijgen van nature tijdens het fourageren altijd wel wat zand of aarde binnen. De darmen zijn in staat om dit onder normale omstandigheden, bij kleine hoeveelheden, via de mest te lozen. Toch is dit evenwicht vaak zoek bij door mensen gehouden paarden. Wanneer er te veel zand of aarde binnen komt, gaat dat zakken in de darm en wordt het moeilijk voor het paard om het uit te scheiden. De peristaltiek van de darmen wordt hierdoor belemmerd. Zand beschadigd het slijmvlies in de darm. De vertering en opname van voedsel worden hierdoor verstoord. Het kan leiden tot diarree, koliek en vermageren.
Sommige paarden likken zand of aarde op. Dat kan op een aantal dingen wijzen, onder andere verveling/gewoontegedrag, tekort aan mineralen, tekort aan ruwvoer, maagklachten, verstoorde darmflora. Omdat dit gedrag de nodige risico’s met zich mee brengt, is het raadzaam dit probleem aan te pakken. Er kunnen vele redenen zijn waarom paarden teveel zand of aarde binnen krijgen en/of te weinig uitscheiden. Het is goed om op zoek te gaan naar de oorzaak. Structureel psyllium inzetten horen wij vaak, echter is dit niet de oplossing. Daarmee werk je vooral symptomatisch en wordt de kern van het probleem niet verholpen.
Wat kun je zelf preventief doen?
🌿 Voer zorg voldoende ruwvoer, zodat zand en/of aarde goed kan worden afgevoerd ( min 1,5- Max 2% van het lichaamsgewicht).
🌿 Voer jouw paard geen ruwvoer op een zandbodem.
🌿 Voer paarden op een schrale weide voldoende ruwvoer bij, om te voorkomen dat ze elk grassprietje (met zand/aarde) gaan eten.
🌿Test de mest op zand/aarde. Het is te adviseren dit professioneel te laten checken bv via VPL t Woud(wormbestrijding.nl) en doe regelmatig tussendoor zelf een test:
- Neem een doorzichtig zakje of een doorzichtige wegwerphandschoen.
- Verzamel een paar mestballen in het zakje.
- Vul aan met voldoende water.
- Knijp om het goed te mengen.
- Hang op. Als je een zakje gebruikt, hang het dan aan een van de bovenste punten.
- Eventueel zand verzamelt zich in de diagonale punt of in de ‘vingertoppen’.
Je weet nu of er zand of aarde in de mest zit. Of dit daadwerkelijk een probleem is verschilt per paard. Bij twijfel laat je paard preventief controleren bij ons.
🌿Als zand/aarde aangetoond wordt in de mest is een kuur Psyllium noodzakelijk. Het kan weken/maanden duren voor het uit de darmen is.
🌿Pas het management aan als jouw paard zand /aarde eet. Vraag hierbij onze deskundige begeleiding.