Ontstoren bij vaccinatie, ontwormen en medicatie

 

Ontstoren van vaccinatie, ontwormen en medicatie

natuurgeneeskundige begeleiding

Vaccinaties

Het doel van vaccinaties is het voorkomen van ernstige ziekten, die meestal een kans op een dodelijke afloop hebben.

Door de ziekteverwekker (meestal een virus of bacterie) in verzwakte vorm toe te dienen, gaat het lichaam hier afweerstoffen tegen maken en is het voor een bepaalde periode beschermd tegen de betreffende ziekte.

Een inenting bevat altijd meerdere subgroepen van een ziekteverwekker en bevat meestal meerdere ziekteverwekkers tegelijk. Daarom is het een hele sterke en onnatuurlijke stimulatie van het immuunsysteem. Dieren kunnen daardoor een duidelijke terugval krijgen als ze met een genezingsproces van een andere ziekte bezig zijn. Ook kunnen allergische of toxische reacties ontstaan ten gevolge van de hulpstoffen die de entstof bevat.

Toch is enten vaak nodig, omdat bescherming tegen bepaalde ziekten nodig is of omdat het verplicht is in een aantal situaties. Bijvoorbeeld als je wedstrijden rijdt met je paard, naar de hondentraining of -opvang gaat of naar het buitenland reist. Om de bijwerkingen van een vaccinatie te minimaliseren, is het volgende aan te bevelen:

 • Vaccineer alleen wanneer dit nodig is. Inentingen tegen bijvoorbeeld tetanus zijn niet elk jaar nodig.

Vraag naar de mogelijkheid bij de behandelend arts om een VacciCheck uit te voeren om antilichamen te bepalen. Bij voldoende antistoffen voor een bepaalde ziekte is vaccineren niet nodig. Zo belast je het immuunsysteem niet onnodig.

 • Vaccineer tegen zo min mogelijk ziektes tegelijk.
 • Vaccinneer alleen als het dier gezond is.

In onze praktijk begeleiden wij de vaccinatie met druppels van een geïnverteerde vaccinatie die de mate van belasting op het lichaam vermindert. Voor paarden die vaak negatief reageren op een vaccinatie is dit een goede oplossing. Zwelling, moeheid, stijve spieren, bultjes of jeuk zijn enkele voorbeelden van reacties na de vaccinatie. Het immuunsysteem wordt hierdoor ondersteunt en (chronische) ziekten krijgen geen kans.

De tetanus vaccinatie bij het paard hoeft niet jaarlijks herhaald te worden. Tetanus is namelijk geen besmettelijke ziekte, maar kan optreden na een wondinfectie. Momenteel worden nog veel paarden jaarlijks of zelfs 2x per jaar gevaccineerd met tetanus. Dit is een onnodige belasting voor het immuunsysteem. Ook lijken de pijnlijke en/of stijve spieren na een vaccinatie met name het gevolg te zijn van de tetanus vaccinatie. De influenza en tetanus vaccins zijn al enkele jaren gecombineerd en los van elkaar te verkrijgen.

Vaccinatie bij de pup/kitten.

Vaccineren wanneer het dier nog beschermt wordt door de antilichamen die de pup of kitten via de melk meekrijgt van het moederdier, kan de vaccinatie onwerkzaam maken. Tegelijkertijd vermindert de vaccinatie dan ook de maternale immuniteit, de afweer die de pup van de moeder meekrijgt, omdat op die jonge leeftijd het immuunsysteem nog niet rijp is. De immuniteit van de moeder neemt vanaf 6 weken langzaam af en sommige pups zijn wel tot 12 weken nog beschermd door de immuniteit die ze van de moeder meekrijgen. Wanneer je zeker wilt weten of de pup beschermd is, is er de mogelijkheid om de concentratie afweerstoffen te controleren met een titerbepaling.

Het is dus zaak om zeker niet te vroeg te vaccineren, want dat kan het immuunsysteem in de war brengen bij gevoelige honden en zo allergieën veroorzaken. Liefst op zijn vroegst op 8-10 weken, maar ivm met de leeftijd waarop ze van de moeder weggaan is dat vaak ingewikkeld. Begeleiden van de vaccinatie met een inverse doet de kans op bijwerkingen sterk verminderen/voorkomt bijwerkingen.

Uitleg Immuunsysteem:

1e barrière: De weerstand: huid, slijmvliezen en flora; indien heel en gezond houdt deze ziektekiemen netjes tegen.

Als dat niet lukt en ziektekiemen komen binnen dan komt de 2e barrière in actie.

2e barrière: aspecifieke afweer – wittebloedlichaampjes die de ziekte kiemen aanvallen

Wanneer er teveel of te gevaarlijke ziektekiemen zijn trekt de aspecifieke afweer aan de bel bij achterban –>

3e barrière: De specifieke afweer: Deze maakt een kopie van ziektekiem, die wordt opgeslagen in het geheugen en vallen alles aan wat er zo uitziet. Dit is wat we met een vaccinatie willen bereiken.

Vaccinatie:

Een vaccinatie is gemaakt van verzwakte / dode ziektekiemen en hulp- en conserveringsmiddelen. Deze ziektekiemen zouden zonder de hulpstoffen al direct door de 1e of 2e barrière) worden verwijderd en dan wordt er dus geen geheugen opgebouwd.

Je wilt juist wel een geheugen opbouwen dus worden er irriterende stoffen toegevoegd om de 2e barrière te omzeilen. Door deze irriterende stoffen wordt het immuunsysteem overprikkeld;

 1. De specifieke afweer komt direct in actie
 2. door de overprikkeling gebeurt het niet zelden dat het immuunsysteem ook een kopie maakt van lichaamseigen stoffen/ voedingsstoffen/conserveringsmiddelen/ dragerstoffen in de vaccinatie buiten de ziektekiemen om.

Mogelijk gevolg bij dieren die gevoelig zijn:

 • allergieën
 • auto-immuunziekten
 • spijsverteringsklachten
 • huidproblemen
 • luchtwegklachten
 • verstoring nieren en lever

Vaccinatie kan een diepe verstoring op het (onrijpe) immuunsysteem geven, het is dus zaak het moment van vaccineren en de begeleiding daarbij aan te passen op uw dier.

Wormbestrijding

Het doel van de wormbestrijding is het vermijden van schade door wormen en het verkleinen van herbesmetting.

Een gezond dier scheidt geen of slechts zeer weinig wormeitjes uit. Bij deze dieren is een behandeling niet nodig en zinloos.

Door het immuunsysteem te optimaliseren blijft jouw dier gezond. Natuurgeneeskundige middelen kunnen het dier helpen het zelfherstellend vermogen te activeren en het immuunsysteem te versterken. Wij bieden verschillende mogelijkheden op basis van homeopathie, aromatherapie, fytotherapie en celzouten. Dier kruid kracht heeft o.a. een speciale essentiële olie van knoflook die je preventief kunt geven ter voorkoming van wormen.

Wanneer er toch wormen gevonden worden bij het uitvoeren van een mestonderzoek en er chemisch ontwormd dient te worden is het belangrijk uw dier hierbij natuurgeneeskundig te ondersteunen en te ontstoren om te voorkomen dat het immuunsysteem verzwakt.

Door op (regelmatige) basis m.b.v. mestonderzoek selectief en op maat te ontwormen (alleen wanneer wormen worden gevonden in de mest), in combinatie met hygiënemaatregelen en natuurgeneeskundige ondersteuning, wordt

 1. De infectiedruk sterk verminderd
 2. Een eventuele wormbesmetting effectief aangepakt
 3. Het gebruik van wormmiddelen sterk verminderd
 4. Resistentieontwikkeling voorkomen.
 5. Het immuunsysteem niet onnodig belast en hierdoor hebben (chronische) ziekten geen kans.

Medicatie

Chemische middelen worden symptomatisch binnen de reguliere gezondheidszorg voor dieren ingezet bij klachten die zichtbaar zijn. Medicatie kan ook soms noodzakelijk zijn.

Een nadelig effect van medicatie is dat het immuunsysteem veelal verzwakt. Wat meer of andere klachten kan veroorzaken.

Bij het inzetten van medicatie is het aan te raden het immuunsysteem te ondersteunen, medicatie te ontstoren en de uitscheidingsorganen te ondersteunen om toxische stoffen te verwijderen.

Hiervoor zetten we natuurgeneeskunde complementair in, d.w.z. dat dit de reguliere behandeling ondersteunt.