Moderne “ziekten” van het paard

Weet jij het verschil tussen deze tussen moderne “ziekten”: EQUINE METABOLIC SYNDROME (EMS) en Cushing’s/Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID)?

In de praktijk ontdekken wij dat dit slechts gevolgen zijn van andere onderliggende verstoringen.

Laten we eens kijken wat de geneeskunde voor paarden over deze “ziekten” zegt…

EQUINE METABOLIC SYNDROME (EMS)

EMS verwijst naar een verzameling endocriene en metabole afwijkingen geassocieerd met obesitas en de ontwikkeling van laminitis bij paarden. Een defect insulinemetabolisme is een belangrijk onderdeel van EMS en kan zowel insulineresistentie (IR) als hyperinsulinemie (HI) omvatten.

Insuline is een essentieel hormoon dat glucose uit de bloedbaan naar weefsels overbrengt. IR is het falen van weefsels om op de juiste manier op insuline te reageren, terwijl hyperinsulinemie verhoogde insulinespiegels in het bloed betekent. Zowel IR als HI vallen onder de nieuwe overkoepelende term “Insulin Dysregulation”.

Kenmerken EMS:

  • Middelbare leeftijd: EMS wordt voor het eerst vaak opgemerkt bij paarden van ongeveer 8-18 jaar.
  • Abnormale vetafzettingen (A): Paarden met EMS hebben mogelijk een behoorlijke nek en abnormale “regionale” vetkussentjes achter de schouders, over het staarthoofd en boven de ogen.
  • Koppeling Ras: Vaker voorkomend bij “easy keeper” typen.
  • EMS is een erfelijke eigenschap
  • Dikke nek/manenkam en vaak hard (B)

Cushing’s /Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID)

PPID verwijst naar een verzameling klinische symptomen als gevolg van overproductie van bepaalde hypofysehormonen. Het wordt veroorzaakt door een vergrote en overactieve hypofyse die normaal onder controle wordt gehouden door remmende dopamine uit de hypothalamus. Naast voor de hand liggende veranderingen in de haarvacht, kunnen de tekenen ook zijn: gewicht / spierverlies, gedragsveranderingen, verhoogde infecties en laminitis.

Kenmerken PPID:

  • Verlies van topline (A)
  • Verlies van spieren (B): Spierafbraak komt vaak voor bij paarden met PPID en kan worden gezien als verlies van bovenbelijning en een ronde buik (veroorzaakt door verminderde buikspieren)
  • Hypertrichose (C): 50% van de PPID-paarden kan worden aangetast door een lange, gekrulde vacht die niet uitvalt.
  • Oudere leeftijd: Klinische symptomen worden meestal voor het eerst gezien bij paarden in de tienerjaren.

Veterinaire natuurgeneeskunde kijkt naar het gehele paard met alle aspecten erom heen. Paarden ontwikkelen klachten als er een verstoring ontstaat in zijn natuurlijke behoeften. Niet passende, slechte kwaliteit of onvoldoende voeding(sstoffen), over- of ondervraging in arbeid, ontbreken van sociale contacten en vrije beweging, aanwezigheid van stress, etc etc. Het heeft allemaal invloed op het fysiek en mentaal functioneren van een paard.

Wij brengen jouw paard in zijn geheel in kaart en sporen de onderliggende verstoringen op. Je krijgt advies op maat. Zo krijg je een optimaal functionerend paard.