KRACHTIGE KRUIDEN(BAR)SPECIALIST “SMALLE WEEGBREE”

SPICE IT UP!

De smalle weegbree werd 12000 jaar geleden al gebruikt als voedselbron in Kurdistan blijkt uit archeologische vondsten.
In de oudheid werd het kruid ondermeer gebruikt bij beten van wilde dieren, steken van wespen, bijen en schorpioenen, slecht genezende wonden (vooral het sap en het vers gekneusde blad). Ook bij huiduitslag, als kalmerend, rustgevend oogwater, en inwendig bij hoest verdiende de smalle weegbree stilaan zijn sporen in e volksgeneeskunde. Pelgrims gebruikten de bladeren bij verstuikingen en kleine ongemakken. Paracelsus(1493-1541) gaf aan dat volgens de sognatuurleer de smalle nervatuur van smalle weegbree wijst op een werking op het zenuwstelsel. Doedoens(1517-1585) raadde weegbree aan bij slecht helende wonden en verzweringen; het sap bij oorpijn en vermoeide ogen, de wortel te kauwen bij tandpijn, nier- en leverproblemen. Ook bij aandoeningen van luchtwegen deed smalle weegbree meer en meer zijn intrede. Zigeuners verkochten weegbree zalf tegen allerlei problemen. Noord-Amerikaanse indianen gebruikten weegbree bij slangenbeten en maalden de zaden om meel van te makne (“Indian Wheat”) .

Tijdens de oorlogen deden weegbreebladeren dienst als noodvoedsel in salades en werd de plant als veevoer aangewend.

Alle delen van de plant kunnen worden gebruikt. De jonge bladeren oogst je tijdens de bloei.
De zaden werken laxerend. De zaadhuiden worden vlozaad genoemd , beter bekend als Psyllium of plylliumvezel.
Het is een product wat bestaat uit de zaadhuiden van de zaden.

Ga met je muis over het kruid en ontdek de KRACHT van deze specialist zelf.

Plantago Lanceolata L. ~ Smalle Weegbree
Inwendig: Tonicum voor de luchtwegen, ontstoken slijmvliezen van de luchtwegen, maag en darmen, vermindert hoestprikkel, antibacterieel, staphylococcus, streptokokken, schimmelwerend, ontsteking werend, infectie werend, verzachtend, eetlustopwekkend, spijsvertering bevorderend, reguleert de ontlasting, beschermd de lever, urinewegen, vocht afdrijvend, bloedstelpend, bloedzuiverend en aanvullend: Rijk aan mineralen Kalium, Zink, Calcium, Zwavel, Silicium, Phosfor, Natrium, Selenium, IJzer, Mangaan. Vitamine C.
Learn More
Plantago Lanceolata L. ~ Smalle Weegbree
Uitwendig Gekneusd blad : Insectenbeten, schaafwonden, bloedende wonden, slecht genezende wonden, zweren, jeukende huidaandoeningen.

LET OP: GA NIET ZOMAAR EXPERIMENTEREN. Laat je altijd goed informeren. Er zijn kruiden, bloemen en planten die niet voor elk diersoort geschikt zijn! Experimenteren willen wij dan ook ten sterkste afraden. Net als in de reguliere geneeskunst is het nodig voldoende kennis en ervaring te hebben. Vaak zijn medicinale planten ook (sterk) giftige planten en is het vooral de dosis die bepaald of een plant heilzaam is dan wel dodelijk.

Ik wens jou heel veel plezier met deze kruidenbar-specialist©

Smalle Weegbree