KRACHTIGE KRUIDEN(BAR) SPECIALIST “De Paardenbloem”

SPICE IT UP!

De paardenbloem kent 200 soorten. Elke provincie kent zijn eigen soort.
Deze specialist komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië en verspreidde zich over het Noordelijk halfrond (Europa en Noord-Azië). Deze specialist is nu over de hele wereld te spotten, m.u.v. de tropen.

In de 7e eeuw werd deze specialist in de Chinese geneeskunde gebruikt en binnen de Arabische geneeskunde in de 10e-11e eeuw. In de 15e eeuw duikt ze op in de Europese kruidengeneeskunde(1485).

De paardenbloem werd het symbool voor het uitdragen van de Christelijke leer.

In de 16e eeuw werd deze specialist erkend als geneesmiddel. Daar komt zijn naam vandaan, T. “Officinale“. In de 20e eeuw ontstond de “taraxotherapie” met de paardenbloem als centraal breed werkend therapeutisch middel. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het paardenbloemblad als voedsel aanbevolen.

Het is een winterharde plant met een sterke vlezige diep groeiende penwortel, die van buiten bruin en van binnen wit is. De getande, gelobde tot bijna gaafrandige langgerekte bladeren zijn geplaatst in een rozet. Ze zijn onbehaard en heldergroen van kleur. Op een onvertakte holle gladde bloemsteel, die verschijnt vanuit het midden van de rozet, staan van maart tot september talrijke helder tot donkergele lintbloemen die een solitair hoofdje vormen. Ze worden gevolgd door in een bol geplaatste geribde en spilvormige dopvruchtjes. Met hun lang gesteelde haarkroon van fijn wit pluis vormen ze een pluizenbol, die door de wind zijn vruchtjes loslaat. De plant bevat een melkwit sap dat na breken of kneuzen naar buiten stroomt.

Gebruik de gehele bloeiende verse plant, de wortel en het blad in april en mei.
De wortel kun je oogsten in de herfst, als deze rijk is aan inuline (suiker) en energie geeft.
Het blad is favoriet in het voorjaar voor de bloei , dan zijn ze nog niet bitter.

Naast de medicinale en voedende werking wordt de paardenbloem ook ingezet voor uitwendig gebruik. Je kunt de bloemen en het blad toevoegen aan 1 liter gekookt water, zeven en laten afkoelen en de huid deppen om te reinigen.

Ga met je muis over het kruid en ontdek de KRACHT van deze specialist zelf.

‘); ?>

LET OP: GA NIET ZOMAAR EXPERIMENTEREN. Laat je altijd goed informeren. Er zijn kruiden, bloemen en planten die niet voor elk diersoort geschikt zijn! Experimenteren willen wij dan ook ten sterkste afraden. Net als in de reguliere geneeskunst is het nodig voldoende kennis en ervaring te hebben. Vaak zijn medicinale planten ook (sterk) giftige planten en is het vooral de dosis die bepaald of een plant heilzaam is dan wel dodelijk.

Ik wens je heel veel plezier en gezondheid toe met jouw kruidenbar-specialist©