SPICE UP YOU’RE HORSE LIFE

WELKE KRACHT ZIT IN JOUW KRUIDENBAR-TUINTJE?

Ga met je muis over een kruid of bloem en ontdek het zelf.

Barbarea Vulgaris
Diureticum, galafdrijvend, wondhelend, niergruis en -stenen, urinezuur verdrijvend, zuiverend, huidaandoeningen.
Bellis Perennis
Wonden, huid, bloedzuiverend, lever, ontstekingen van de ademhalingsorganen, sinussen, hoest, bronchitis, astma, vermoeidheid, mondzweren, eetlustbevorderend.
Cardamine pratensis
Bloedzuiverend, maag, hoest, astma, krampstillend, windafdrijvend, spijsverteringsbevorderend, diuretisch en stimulerend, eetlust bevorderend, chronische huidproblemen, lever- en nierproblemen.
Carum Carvi
Spijsvertering, darmperistaltiek bevorderend, kalmeert de maag, eetlustbevorderend, galvormend/galdrijvend, luchtzuigen, opgeblazen buik, krampen en kolieken van maag en darmen, anorexia, gebrekkige maagwerking, Vertraagde maaglediging.
Centaurea jacea
Bloedsuikerspiegel, luchtwegen, ademhalingsproblemen en kou, zenuwstelsel, ontkrampend, immuunsysteem, spijsvertering.
Cichorium intybus
Eetlust bevorderend, bloedzuiverend, bewegingsapparaat, lever, ontgiftend, ontspannend, bloedsuikerspiegel regulerend, bevorderd opname van calcium, stimulerend en ontzurend voor de darm en herstelt de darmflora.
Daucus carota
Wormverdrijvend, samentrekkend, windverdrijvend, niersteenverwijderend, zogopwekkend, vochtafdrijvend en oogversterkend, leverbeschermend, krampstillend en vruchtbaarheidsremmend, niet geschikt bij dracht, antibacteriële werking, levertonicum en een antisepticum voor de urinewegen, spijsvertering, immuunsysteem.
Galium mollugo subsp. erectum
Zenuw­- en maagpijnen, ontkrampend, reinigt nieren, lever, buikspeekselklieren, milt, lymfklierstelsel, bloedarmoede, oedeem, huidziektes, wonden, zweren, zenuwpijnen, troebele urine, gruis- en steenvorming, schildklier, stembandverlamming, virus, nierziekten, baarmoeder.
Galium verum
Productie moedermelk, stimuleert nieren om urinezuur uit het lichaam af te voeren, rustgevend, bij bloed in de urine, bloedzuiverend, drijft vocht en zweet af, nieren, urineproductie, lever.
Geranium pratense
Luchtwegen, maag/darm klachten, immuunsysteem, virussen, slijmoplossend, beschermend voor slijmvliezen longen, ontsteking remmend, weerstand.
Hypochaeris radicata
Antioxidant, ontstekingsremmer, antibacterieel, pijnstiller, antibioticum.
Knautia arvensis
Desinfecterend, hart, bloed reinigend, huid, wonden, diureticum, reinigend slijmoplossend en zweetdrijvend, ontstekingen.
Leucanthemum vulgare
Antioxidant, ontkrampend, luchtwegen.
Linaria vulgaris
Antioxidant, ontstekingsremmer, antibacterieel, antibioticum, pijnstiller, antidiabeticum.
Lotus corniculatus var. corniculatus
Krampstillend, kalmerend, hart, ontspannend, dunne darm.
Malva moschata
Spijsverteringsstoornissen, luchtwegen, huid, ogen, pijnstillend,
Medicago lupulina
Hormonen, Antioxidant, reinigend, antibioticum, ontstekingsremmer, antibacterieel, antidiabeticum,
Pastinaca sativa subsp. sativa
Hart, vaten, osteoporose, bloed, bevordert herstel, nieren, diuretisch, reinigend, gewrichten, antioxidant.
Plantago lanceolata
Spijsvertering, wormen, staphylococcus aureus, streptococcus betahaemolyticus, oren, infecties bovenste luchtwegen. slijmvliezen.
Poterium sanguisorba
Bloedstelpend, wonden.
Prunella vulgaris
Antioxidant, schimmel, gisten, ontstekingsremmer, antiviraal antidiabeticum, antibacterieel, antibioticum.
Scorzoneroides autumnalis
Ontsteking remmend, eetlustopwekkend, spijsvertering, infectie.
Taraxacum officinale
Lever, spijsvertering, vocht afdrijvend, urine zuur verdrijvend en bloedzuiverend, ontstekingsremmend, huidbloedarmoede, vermoeidheid, immuunsysteem, antiviraal, antibioticum, reinigend.
Trifolium pratense
Hormonen, botten, huid, luchtwegen.
Veronica chamaedrys
Luchtwegen, spijsvertering, lever, ontstekingen. wonden, gewrichten.
Doe je mee?
Dier kruid kracht biedt jou de mogelijkheid vragen te stellen over de gezondheid van jouw dier. https://fb.me/e/1nf1Xo4WW
Zelfselectie
Van nature doet jouw paard aan zelfselectie. Hiervoor is de kruidenbar uitermate geschikt. Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding~ Hippocrates.
Pak problemen aan bij de kern
Dier kruid kracht biedt expertise op het gebied van (complexe) gezondheidsvraagstukken. Je kunt bij ons terecht voor een preventieconsult, second opinion, chronische en acute klachten, advies m.b.t. vaccinatie, ontworming en castratie. Stel gerust jouw vraag.

Het gebruik van kruiden, planten en bloemen voor voeding en medicatie gaat ver terug in de tijd. Van oudsher worden hieraan medicinale werkingen toegeschreven. Gebaseerd op kennis, de signatuurleer en ervaringsdeskundigheid.

Sinds de introductie van kunstmatig ontwikkelde medicijnen is er zeer veel kennis verloren gegaan. 
De geschiedenis van de geneeskunde begon zo’n 400 jaar voor Christus. Toen bestond alles uit natuurgeneeskunde, omdat de mens dicht bij de natuur leefde.

In vorige eeuwen waren artsen vaak te ver weg om de kleine afgelegen dorpen op het platteland op tijd te kunnen bereiken. Hulp was soms dagenlang onderweg. Dat was een van de voornaamste, vanzelfsprekende oorzaken, dat mensen bij hun wijze, kundige dorpsgenoten te rade gingen bij gezondheidsproblemen.

Het is dan ook de oudste vorm van geneeskunde die we kennen.
In die tijd werden kruiden, planten en bloemen al ingezet om gezondheidsklachten te verhelpen.

De geneeskracht van planten is gedurende de evolutie tot stand gekomen en het maakt deel uit van de biologische en culturele ontwikkeling van dieren om deze kracht te benutten.

Natuurgeneeskunde is naast geneeskunde, een geneesKUNST!
“De natuur zelf is de beste arts” stelde Hippocrates van Kos, een Griekse arts, de grondlegger, de ‘vader’ van de westerse geneeskunde. Hij zag de relatie tussen hygiëne, voeding en beweging en de gezondheid van de mens. Hij was dan ook een van de eersten die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose stelde en therapie voorschreef.

Uit in vitro onderzoek is bekend dat inhoud stoffen van geneeskrachtige kruiden, kruidachtige, bloemen en planten een veelheid aan positieve effecten op het lichaam hebben, zoals antimicrobieel, antiviraal, krampstillend, ontstekingsremmend, immuun stimulerend, pijnstillend, antitumor, gal afdrijvend, stimulerend op metabolisme, etc.

In onze praktijk zien wij dagelijks die positieve effecten van de natuurgeneeskunde en natuurgeneeskundige therapieën.
Wij helpen iedere eigenaar graag bij het vinden van de juiste toepassing van kruiden, kruidachtige, bloemen en planten etc. en andere natuurproducten, ter ondersteuning van gezonde dieren om de gezondheid te behouden en verstoringen vroegtijdig op te sporen, op te lossen en te verhelpen, ter preventie en curatief bij stress en ter ondersteuning als therapie bij (complexe) klachten of palliatief om een dier zo comfortabel mogelijk te maken. Grootste meerwaarde is dat problemen voorkomen en dieren weerbaar gemaakt worden.

Gezondheid is niet vanzelfsprekend. In de levenscyclus van een dier bestaan natuurlijke stressmomenten, zoals de partus, de aanpassing van pasgeboren dieren aan de omgeving, voerveranderingen, verhuizingen, afscheid van een maatje, etc. Inzicht in de interne fysiologisch processen die hierbij betrokken zijn, maakt het mogelijk om deze stressmomenten te voorspellen en tijdig maatregelen te nemen om het dier ‘een handje te helpen’ en de balans waar nodig te herstellen, maar vooral te behouden.

Tevens wordt elk dier blootgesteld aan externe stressoren, zoals weersveranderingen, seizoensgebonden voerwisselingen, infecties (viraal, bacterieel en parasitair) en loopt het risico op verwondingen en letsels. Om de invloed van deze externe stressoren te beperken / voorkomen, kunnen geschikte preventieve maatregelen genomen worden, waaronder het werken aan een optimale immuun status (weerstand) van het dier. Natuurlijke voedingscomponenten, kruiden, kruidachtige, bloemen en planten etc. kunnen een grote bijdrage leveren om de gezondheid van het dier op peil te houden of terug te optimaliseren. Hierdoor verminderd het ziekte en het gebruik van moderne medicijnen (zoals bv antibiotica) kan zich beperken tot de behandeling van enkel zeer ernstig zieke dieren. Immers is het voorkomen van ziekten in alle opzichten beter dan het genezen ervan. Uit onze praktijk kunnen we concluderen dat dieren die op een natuurlijke wijze worden ondersteunt, o.a. met passende voedzame voeding & natuurgeneeskunde, geen reguliere mediatie nodig hebben.


Het begrip ‘kruid’ wordt meestal toegepast voor planten, die bij gematigde (normale) opname geen schadelijke effecten uitoefenen, mede omdat zij talloze inhoudsstoffen bevatten die in het dier (of de mens) tezamen een positief effect op bepaalde stofwisselingsprocessen uitoefenen. Inzicht in de verschillende effecten van kruiden heeft ertoe geleid dat recent dergelijke producten voor de humane preventieve gezondheidszorg ‘herontdekt’ zijn, en ook in de preventieve gezondheidszorg bij dieren in toenemende mate toegepast worden.

Denk bij de toepassing van kruiden, bloemen en planten aan typische (fysiologische) eigenschappen van het dier. Natuurproducten kunnen worden ingezet om op een kortere termijn de spijsvertering, weerstand en algemene gezondheid te verbeteren en daardoor ziekte te voorkomen of herstel te ondersteunen; inzet van natuurproducten is zowel op koppelniveau / kudde als ook bij het individuele dier mogelijk.

De grondstoffen voor de producten komen uit de natuur. Dat wil zeggen: er is niet in het laboratorium aan de moleculen geknutseld; het product is van biogene oorsprong. In de fytotherapie worden plantenproducten gebruikt die nog de natuurlijke complexiteit hebben.

De keuze voor een ”natuurproduct” kan worden gemaakt vanuit verschillende motieven,
waarvan hieronder enkele voorbeelden:

  • Ziekte voorkomen of genezen zonder dat schadelijke residuen achterblijven,
  • Diergezondheid bevorderen zonder hiervoor milieuvervuilende producten te gebruiken;
  • Gebruik maken van methodes en grondstoffen die in de vrije natuur het dier ook ter beschikking zouden staan;
  • Dierenwelzijn door eigen management bevorderen en zo veel mogelijk onafhankelijk maken van medisch ingrijpen;
  • Gezondheidsverstoringen bijsturen zolang ze nog klein zijn (in plaats van afwachten tot het probleem zo groot is dat met snelwerkende medicijnen moet worden ingegrepen);

Kruidenpreparaten of fytotherapeutische producten zijn vaak gemaakt van delen van kruidenplanten, maar ze kunnen ook gemaakt worden van bomen, algen, wieren, korstmossen, gisten en paddenstoelen. Omdat elke plant meerdere werkzame stoffen kan bevatten, kan een kruid meerdere effecten tegelijk hebben zoals eetlust verhogend, antibiotisch en ontstekingsremmend. Het kruid kan als zodanig (vers, gedroogd en gemalen) worden gebruikt, men neemt dan het meest werkzame deel bijvoorbeeld zaad, bloem of wortel. Ook kan er op diverse manieren een extract uit worden bereid, waarbij door een hogere concentratie van bepaalde stoffen het effect wordt versterkt. Een voorbeeld is de etherische olie die bestaat uit de geïsoleerde vluchtige (geurende) bestanddelen.

Er zijn veel verschillende producten inzetbaar met heel verschillende effecten, ook bij verschillende diersoorten. Het ene product, zelfs van dezelfde plant, is het andere niet. Ook zijn bereiding en gebruik mede bepalend voor het effect.
Verschillende kruiden bevatten werkzame stoffen die ook als ze (nog) niet worden opgenomen in de darm een remmend effect hebben op ziekteverwekkende bacteriën, waarbij ze de gewenste darmbacteriën (zoals melkzuurbacteriën) ongemoeid laten. Hierin lijken kruiden op prebiotica.

Fytogene stoffen zijn stoffen die vanuit een plantextract zijn opgezuiverd tot een hoog percentage (tot eventueel bijna 100% van het preparaat uit deze stof bestaat). Bijvoorbeeld inuline uit cichorei, lignine uit stro of hout, carvacrol uit oregano, betaglucanen uit gist of paddenstoelen.

Het is aangetoond dat een beter welzijn (welbevinden) de weerstand (immuunsysteem) positief beïnvloedt; in die
zin zijn zeer veel eenvoudige en zelf toepasbare kruiden effectief – inclusief aandacht en zorg. Kruiden kunnen de leeftijd omkeren, genezing versnellen en verbeteren!

Kruiden als voeding en aanvulling

Kruiden kun je integreren in de wei, aanbieden als kruidenhooi, middels een kruidenstrook of een kruidenbar-tuintje.
Je kunt ze plukken uit eigen tuin en vers geven of jouw paard bv in de kruidenstrook of tijdens een snack wandeling laten grazen. Je kunt kruiden ook in gedroogde vorm aanbieden bv tijdens het winter seizoen.

Minimale dosering geeft een maximale KRACHT!

LET OP: GA NIET ZOMAAR EXPERIMENTEREN. Laat je altijd goed informeren. Er zijn kruiden, bloemen en planten die niet voor elk diersoort geschikt zijn! Experimenteren willen wij dan ook ten sterkste afraden. Net als in de reguliere geneeskunst is het nodig voldoende kennis en ervaring te hebben. Vaak zijn medicinale planten ook (sterk) giftige planten en is het vooral de dosis die bepaald of een plant heilzaam is dan wel dodelijk.

Ik wens je heel veel plezier en gezondheid toe met jouw kruidenbar-tuintje© 

HEALTHY HAPPY HERBS©  GIVE HEALTHY HAPPY HORSES©