Hoe voorkom je hoefbevangenheid? Overal lees je hoe je hoefbevangenheid kunt herkennen. Wil je niet liever leren hoe je dit voorkomt?
Wij krijgen op dit moment (helaas) paarden met hoefbevangenheid aangeboden en natuurlijk kunnen we ondersteunen om zo spoedig mogelijk het paard comfortabel te krijgen.
Dier kruid kracht werkt echter liever preventief.
Hoe ontstaat het?
Hoe kun je hoefbevangenheid voorkomen?
Hoefbevangenheid komt voort vanuit een verstoorde stofwisseling in de hoeven.
Er is een verstoorde doorbloeding van de lederhuid. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van hoefbevangenheid is een stofwisselingsstoornis. Voeding ligt hieraan ten grondslag. Door een (tijdelijke) te grote aanvoer van met name het suiker fructaan ontstaat er een verstoring van de bacteriën in de dikke darm, waardoor gifstoffen vrijkomen en een ontsteking in de hoef veroorzaken. Om die reden kan het hoefbeen losraken en gaan kantelen, roteren of verzakken wat hevige pijn teweegbrengt.
De wisseling van stal naar weidegang en hiermee overgang van hooi naar gras geeft vaak problemen. Paarden zijn al zeer vroeg het land opgegaan, ook toen de nachten nog zeer koud waren en het fructaan dus hoog. Opbouwen van weidegang is zeer belangrijk om te voorkomen dat er gifstoffen vrijkomen uit de darmen en voor problem zorgen. Je kunt dit voorkomen door voor het weideseizoen jouw paard een preventieconsult te geven om inzicht te krijgen in inwendige lichaamsprocessen.
Onder invloed van zonlicht vormt gras het suiker fructaan, wat het gras gebruikt om van te groeien. Met name in het voor- en najaar – wanneer het gras véél zonlicht krijgt maar wanneer het eigenlijk nog te koud is om te groeien kan gras véél fructaan vormen, wat de plant niet meteen kan gebruiken. Dit wordt in de plant opgeslagen en door het grazende paard opgenomen. Daarom zie je juist in die periode veel hoefbevangenheid.
Daarnaast worden paarden rijkelijk gevoerd met voeders die veel koolhydraten bevatten. Dit wordt in het lichaam omgezet in glucose. Hiermee krijgen ze dus extra suikers binnen. De meeste voeders bevatten ook verstopte suikers. En zo krijgt het paard dus een overdosis suiker binnen en neemt het risico op hoefbevangenheid toe.
Wil je een voedingsadvies?
Bij een consult ontvang je naast inzicht in hoe jouw paard van binnen functioneert ook nog eens gratis voedingsadvies op maat voor jouw paard. Zo optimaliseer je de gezondheid en voorkom je problemen. Ook voor sportpaarden.