Hittestress

We komen op mooie plekken om paarden te behandelen. Op deze locatie en onderweg zien we met deze temperaturen dat paarden het zwaar hebben omdat ze niet kunnen schuilen.

Dat is een serieus gezondheid risico!

Er worden nu veel paarden aangeboden met hittestress. Deze paarden kunnen hun temperatuur niet meer zelf reguleren. Paarden hebben een lagere temperatuur nodig dan mensen. Neem dat mee in je overweging om de situatie te beoordelen! Paarden met een donkere vachtkleur hebben hier extra moeite mee.
Ook sommige vliegendekens werken op dit moment averechts!

Een paard heeft onder deze weersomstandigheden meer moeite om af te koelen door middel van zweten.
De verdamping van het zweet gaat te langzaam en hierdoor raakt het paard te weinig warmte kwijt. Hierdoor gaat het lichaam nog meer zweten. Hierbij verliest het paard veel vocht en belangrijke zouten, met uitputting tot gevolg. Wanneer een paard teveel zout verliest, neemt zijn dorst ook af waardoor hij niet de hoeveelheid vocht binnenkrijgt die hij nodig heeft, met gevaar voor de doorbloeding van de huid en spieren. Hierdoor raakt het afkoelproces nog meer in de war en en raken spieren verzuurd.

Uitgeputte en oververhitte paarden hebben een lichaamstemperatuur van boven de 40°C, zweten niet ondanks hun hoge temperatuur, en hebben een oppervlakkige ademhaling met hoge frequentie, lopen ongecoördineerd en hebben koliek. Ook de huidplooi in de hals blijft meer dan vijf seconden staan wanneer je deze vastpakt en de slijmvliezen van je paard kunnen in plaats van roze paars van kleur zijn.

Voorkom oververhitting en zorg dat het paard kan schuilen onder een boom of afdakje en vers water tot zijn beschikking heeft. Met een beetje creativiteit kun je al een schaduwplek realiseren. Een waterpoel bijvoorbeeld of een tentzeil spannen.

Zorg voor ventilatie. Ook op stal. Zet alles tegen over elkaar open of gebruik een bouw ventilator aan twee kanten.

Pas de arbeid aan.

Vervoer alleen in noodsituaties.

Oververhitte paarden moeten direct gekoeld worden met koud water. De verhoogde temperatuur moet direct naar beneden, oververhitting kan een paard fataal worden. Je kunt de doorbloeding stimuleren door met het paard te stappen. Probeer het paard te laten drinken, biedt een halve emmer water aan. Niet meer! Hierna ga je opnieuw koelen, stappen en water aanbieden. Dit zet je door tot de temperatuur weer tussen de 38 en 39°C is. Wil je paard niet drinken? Bel direct een dierenarts en vraag een infuus aan te leggen zodat het paard vocht binnenkrijgt.

Jouw paard is afhankelijk van jouw handelen.