Het Basis Bio Regulatie Systeem (BBRS)

Het Basis Bio Regulatie Systeem, afgekort BBRS, is een netwerk welke bestaat uit losmazig bindweefsel. Het is overal in het lichaam aanwezig. Het verbindt alle organen met elkaar. Het is het meest uitgestrekte en grootste orgaan. Vanuit de natuurgeneeskunde wordt er al eeuwenlang gewerkt met het BBRS, maar in 2018 is het ook door de wetenschap ontdekt als een nieuw orgaan: het interstitium. 

De belangrijkste taak van het BBRS is communiceren. De uiteinden van de bloedbanen, lymfebanen en vegetatieve zenuwen eindigen namelijk in het bindweefsel, door het bindweefsel zijn ze met elkaar verbonden. Het bindweefsel omspoelt alle organen en reageert steeds als een eenheid. “Boodschappen” worden zo intern doorgegeven.

Door de mazen van dit interne netwerk stroomt continue een vloeistof, deze zorgt o.a. voor de aan- en afvoer van voedingsstoffen en afvalstoffen.

De naam zegt het al: regulatiesysteem. Het reguleert de lichaamssystemen doordat het feedback geeft bij de stofwisseling, doorbloeding, celademhaling, energiehuishouding, lichaamstemperatuur en het zuur-base evenwicht. Ook zorgt het voor de aspecifieke afweer, pas later reageert het lichaam met een specifieke afweer.

Ondersteuning en demping

Het bindweefsel vult de ruimte tussen de cellen op, wat enerzijds zorgt voor versteviging en anderzijds voor demping, als een stootkussen voor “klappen” en grote bewegingen van binnenuit en buitenaf.

Waarom speelt het BBRS een grote rol in de natuurgeneeskunde?

Communicatie binnen het lichaam is essentieel om een homeostase te kunnen behouden, een natuurlijk evenwicht. Door een storing in het BBRS is er een gebrek aan regulatie. En door dit gebrek ontstaat er een disbalans, dit is de basis van het ontstaan van een ziekte.

Enkele mogelijke oorzaken falend BBRS

  • vervuiling. Afvalstoffen welke niet afgevoerd worden door de uitscheidings organen, worden opgeslagen in het bindweefsel. Hierdoor kan deze zijn taken niet meer goed uitvoeren. Afvalstoffen zijn o.a. medicatie, wormmiddelen, vlomiddelen, bestrijdingsmiddelen van het land,  maar ook onzuivere voeding en langdurige stress.
  • mineralen- en vitaminetekort (door onjuiste of onvolledige voeding)
  • (langdurige) stress
  • parasieten
  • stagnering van orgaanfuncties

Een goed regulerend Bio Basis Regulatie Systeem zorgt ervoor dat het lichaam adequaat kan reageren, een goed zelfherstellend vermogen heeft. En dat activeren wij.