HELP mijn dier heeft koorts!

Wist jij dat koorts (febris) een functie heeft?

Bij koorts zien wij dat eigenaren direct gaan handelen. Dat is over het algemeen de eerste reactie. Koorts weren.
Het moet zo snel mogelijk weg. Er worden middelen ingezet die de koorts doen verdwijnen. Of lijkt dat maar zo? Verdwijnt het of wat gebeurd er eigenlijk in het lichaam?

Wat is koorts?

Koorts is een verhoging van de normale gemiddelde kerntemperatuur van een dier, vaak ten gevolge van een ontsteking(infectie). Ziektekiemen hebben kans gezien het lichaam binnen te dringen, voorbij de eerste afweer, de fysieke barrière van het immuunsysteem. Deze bestaat uit de huid en de slijmvliezen die in verbinding staan met de buitenwereld.

Het temperatuurcemtrum in de hypothalamus komt in actie. De temperatuur stijgt en ziektekiemen worden vernietigd.

  • Door een verhoogde lichaamstemperatuur versnelt het metabolisme en kan er een sneller herstel optreden van aangetaste cellen of weefsels.
  • Koorts versnelt het hartritme en daarmee de bloedsomloop, waardoor de cellen van het immuunsysteem sneller aangevoerd worden.

Koorts is dus een natuurlijk beschermingsmechanisme. Onderdruk je deze met chemische middelen gericht op het symptoom(koorts), dan wordt de klacht dieper het systeem in gewerkt. De infectie /ontsteking en ziektekiem blijft dan actief in het lichaam. Het zorgt hierdoor opnieuw of voor meer problemen. Vaak erger. Je wilt daarom juist het lichaam ondersteunen om de infectie eruit te werken door het uitscheiden te activeren i.p.v. te onderdrukken. Daarvoor dient het immuunsysteem ondersteunt te worden tot activatie. Zo is het lichaam zelf in staat de ziektekiem uit het lichaam te verwijderen.

Uitzonderingen

Zoals in elke situatie zijn er uitzonderingen. Ook bij koorts:

  • Heel hoge koorts kan schade veroorzaken. Als de lichaamstemperatuur boven de 42 °C stijgt, leidt deze tot de dood door denaturatie van eiwitten (proteïnen).
  • Daarnaast kan koorts opgewekt worden door bacteriën zelf door middel van pyrogenen zodat zij door de hoge temperatuur zich sneller kunnen vermeerderen en zo het afweersysteem kunnen ontlopen. Dit zijn wel echt uitzonderingen! Wij zijn in staat u hierin te adviseren en deze bacterie zichtbaar te krijgen en in kaart te brengen wat er nodig is om het dier optimaal te laten functioneren.

Heeft uw dier (vaak) koorts? Dan adviseren wij u om uw dier door ons in kaart te laten brengen, om de oorzaak te achterhalen.