Casus 1 : Ruin met jeuk door onderliggende oorzaken
Dit knappe Spaanse paard kampte met enorme jeuk toen hij werd aangeboden op 1 augustus j.l. aan Dier kruid kracht.
Op 4 jarige leeftijd(2017) verliep zijn castratie niet zonder complicaties, uitgevoerd in Spanje. De ernstige infectie zorgde ervoor dat hij 100 kg afviel en zichzelf verwondde door in zijn flanken te bijten, voornamelijk rechts. Hij vertoonde explosief gedrag, weefde en liep niet zuiver. Hij is vanwege toenemend explosief gedrag door verschillende experts gezien en binnenste buiten gekeerd; dierenartsen, gedragsdeskundigen, pijndeskundigen, osteopaten, hormoontesten, etc. Een in zichzelf gekeerd paard, maakte geen contact, met een verleden van trauma en heel veel stress.
Bij kennismaking bleek er ook sprake van spijsverteringsklachten en temperatuur verhoging. Er was veel chemie ingezet zoals antibiotica en buut en hij kampte met een bloedworm- en aarsmadebesmetting waarvoor hij al meerdere keren chemisch was behandeld.
Ons onderzoek liet zien dat zijn immuunsysteem zeer verzwakt was. Onderliggend werd zichtbaar dat de lever en nieren niet meer voldoende hun functie uitvoerden. Uit de anamnese, fysiek onderzoek, diagnostische testen en metingen van organen en orgaansystemen bleek dat het (chronisch) stagneren van de nierfunctie, niet passende suppletie en vitamine tekorten in de voeding het immuunsysteem stagneerden en het functioneren van lever en nieren verzwaarden.
Het paard loopt inmiddels 24/7 buiten in een kleine kudde en wordt op de juiste manier voorzien in zijn natuurlijke behoeften.
Met advies op maat over maatregelen(zoals aangepaste arbeid & mentale oefeningen), management en natuurlijke therapieën zijn het immuunsysteem, de lever, vitaminen tekorten volledig opgelost, is de voeding geoptimaliseerd en de nierfunctie enorm verbeterd. De jeuk is verleden tijd. Intern gezond, ook waarneembaar in zijn gedrag. Hij maakt weer contact. De komende tijd worden zijn nieren nog extra ondersteunt in hun functie & volgen we zijn proces.
Wanneer het aan de binnenkant beter functioneert is dat ook zichtbaar aan de buitenkant, zoals op de foto’s te zien. Blij paard & tevreden eigenaresse; Healthy Happy teamwork En daar doen we het voor!

Casus 2: Ruin met jeuk, bulten, peesproblemen en explosief gedrag.
Ruim 1 1/2 jaar geleden kruiste deze kanjer ons pad. Een paard zo dicht bij de natuur, maakt direct op energetisch niveau contact. Diepe indruk liet hij achter. Zeer sensitief liet hij zien door letterlijk te laten voelen wat hij nodig had, waar het schuurde. Mentaal had hij zich volledig afgesloten van zijn omgeving.
De eigenaresse gaf het vertrouwen om met hem aan de slag te mogen gaan. Hij werd aangeboden met o.a. bulten op zijn flanken beiderzijds, peesproblematiek en vertoonde explosief gedrag onder het zadel. In de loop van het behandeltraject ontdekten we diverse blokkades waaronder in het gebit en de wervelkolom. Met ondersteuning van natuurlijke therapieën op energetisch, mentaal en fysiek niveau herstelde hij. Het was nu tijd voor het halfjaarlijkse preventie consult en wat een trots gevoel geeft dit paard door hoe het nu met hem gaat. ❤️ Na 6 maanden nog steeds optimaal in balans. Dit is waar Dier kruid kracht voor bestaat! ❤️ my job. Door goede samenwerking met de eigenaar en het paard creëert Dier kruid kracht Healthy Happy teamwork©️

Casus 3: Merrie met agressie , bijten, moeite aanraking door onderliggende problemen
Deze merrie zagen wij terug voor haar preventieconsult. Ze heeft aardig wat struggles gehad het afgelopen jaar:
Ze heeft een blessure opgelopen aan haar borst door het stroomdraad waar zij doorheen is gegaan en aan haar heup een kneuzing door een trap van een ander paard. Ze wilde zich niet laten behandelen door de osteopaat. Deze merrie is bekend met een zeer duidelijke communicatie. Ze toont haar pijn door het uitten van gedrag zoals bijten door extreme pijnprikkels (sympathisch zenuwstelsel-mechanisme van vluchten, vechten of bevriezen) Aanraking verdraagt ze nauwelijks. Dit gedrag was in het verleden erger door zeer veel verstoringen en liet ze al een tijd niet meer zien omdat haar gezondheid gereguleerd was. Ze vertoonde sinds de blessures opnieuw stress door pijn (hoofd omhoog gooien/tijdens rijden met hoofd zwaaien en in zichzelf gekeerd zijn, lip laten hangen). Deze merrie boft met een eigenaresse die haar zo goed leest en dit gedrag ziet als een signaal van disbalans. Deze paarden worden heel vaak bestempeld als ‘gevaarlijk’ terwijl dat niet juist is. Een paard communiceert dmv gedrag. Deze merrie ontwikkelde fysiek linksvoor een barst in de hoef, een hoefzweer en schimmel in het hoefkanaal, wat doorliep naar boven. De diagnose liet weken op zich wachten. De hoef werd uitgevreesd en uitgesneden door de hoefsmid. Er kwam helaas een luchtbel in. Het viel de eigenaresse op dat ze na haar sedatie ook erg lang nodig had om eruit te ontwaken.
Uit ons onderzoek bleek haar leverfunctie te stagneren.
Wist jij dat de lever een grote rol speelt bij problemen zoals hoefzweren, hoefbevangenheid, peesproblematiek, hoefkatrol & andere klachten aan het bewegingsapparaat?
De lever is een erg belangrijk orgaan, het ligt binnen de ribwand van het paard met de grootste massa aan de rechterkant. Het is verantwoordelijk voor de afvoer van allerlei afvalstoffen.
Alles wat er in de maag en darmen wordt verteerd en in het bloed wordt opgenomen, gaat vervolgens via het bloed door de lever. Daar wordt het bloed gefilterd en gereinigd, waarna het teruggaat naar het hart.
Paarden hebben geen galblaas, omdat paarden in principe continue eten (het zijn grazers). Hierdoor wordt er ook continue gal uitgescheiden, in tegenstelling tot mensen en andere dieren met een galblaas die gal opslaan wanneer een maaltijd wordt genuttigd. De galblaas slaat gal op en maakt het dikker.
De lever bewerkt vetten die via het bloed worden aangevoerd. Een deel daarvan wordt bewerkt en gaat via het bloed weer terug het lichaam in, het dient dan bijvoorbeeld als energievoorziening in de spieren of het wordt opgeslagen in de vetreserves voor slechtere tijden. Ook worden er hormonen en gal mee aan gemaakt. Een ander deel wordt in de lever zelf opgeslagen, zoals ijzer en een aantal vitaminen.
Aminozuren worden in de lever omgezet in lichaamseigen eiwitten. Deze zijn nodig voor spieropbouw, het afweersysteem en de bloedstolling.
Afval dat vrijkomt tijdens dit proces noemen we ammoniak. Ammoniak wordt omgezet in ureum en het ureum wordt via het bloed naar de nieren getransporteerd. Hierna verlaat het als urine het lichaam(bij het functioneren van deze organen).
De lever regelt de bloedsuikerspiegel, om deze zo constant mogelijk te houden.
Het produceert ook het eiwit albumine. Albumine is het belangrijkste transporteiwit in de bloedbaan en zorgt tevens voor de osmotische druk. Dit wil zeggen dat het door zijn concentratie in het bloed water aan trekt, waardoor er genoeg vocht in de bloedbaan blijft. Het werkt als een soort drukregelaar tussen weefsels en de bloedbaan.
De lever is ongeveer 1% van het lichaamsgewicht van een volwassen paard en kan functioneren met slechts twee derde van de normale massa. Als de hele lever beschadigd is kan dit levensbedreigend zijn.
Doordat de lever afvalstoffen afscheidt herkent het de niet lichaamseigen stoffen en heeft dus ook moeite met de afscheiding van deze stoffen. Sint janskruid, Jacobs kruiskruid en Duivelsklauw (Harpagophytum) als pure kruiden, medicijnen, schimmels en mycotoxinen zijn hier voorbeelden van.
Als er ergens een blokkade in het lijf van het paard zit, kan dit ervoor zorgen dat bepaalde organen ook niet voldoende ruimte hebben om te functioneren. Als dit bij de lever het geval is betekent dit dat deze de afvalstoffen niet goed kwijt kan. De afvalstoffen moeten tóch het lichaam uit, dus gebeurt dit op een andere manier. Denk hierbij aan mok, opslag in vet, bultjes en jeuk en hoefzweren.
Als we vanuit de vijf elementen leer naar de lever kijken, hoort deze bij het element Hout.
Het element Hout symboliseert de functies en de activiteit van de lever.
Door het controleren van de evenwichtige stroom van bloed houdt de lever emoties onder controle. Verder zorgt dit orgaan voor stijging van de Qi (levensenergie) en bloed om zo de milt en het hart te helpen met hun rol als “voeders”.
De lever reguleert ook de pezen, bij een blessure aan de pezen moet dus ook de lever(energie) behandeld worden.
Als de lever het bloed niet evenwichtig kan verdelen kan dit resulteren in onevenwichtige emoties zoals woede, frustratie, agressie en stress. Deze merrie last dit gedrag ook zien. Ze was bekend met maagproblematiek. Wanneer de lever uit balans is stijgt het vuur op een kan verstoringen aan maag of hart veroorzaken. De maag is inmiddels onder controle. Maar de lever verstoring kan ook spierkrampen, koliek, ongecontroleerde bewegingen, teveel ureum (stikstof) in de urine en indigestie veroorzaken.
Houttypes staan erom bekend dat ze te veel en te snel willen, het zijn hele moedige dieren. Dit kan resulteren in bijvoorbeeld gezwollen spronggewrichten (hier loopt de levermeridiaan) en peesontstekingen en ,-blessures. Verder kunnen de spieren in de nek, de heupen en mid-thoracaal pijnlijk zijn omdat hier de galmeridiaan loopt.
Omdat veel mensen hun paard in training willen houden wordt er medicatie ingezet bij blessures, welke de lever juist meer belast. Uiteindelijk kan dit zelfs hoef,- en spierbevangenheid veroorzaken.
De basis van hoefbevangenheid is meestal een storing in de dikke darm en wordt vaak veroorzaakt door een te hoog fructaangehalte van het gras. De darmflora wordt verstoord, de juiste darmbacteriën worden verdrongen door de pathogene (ziekmakende) bacteriën. Door de verkeerde bacteriesamenstelling in de darmen worden er afvalstoffen geproduceerd die opgenomen worden door de darmwand en door de lever ontgift en de nieren uitgescheiden moeten worden.
Als de lever(energie) te zwak is om dit goed te doen kan het paard dus hoef,- of spierbevangen raken. Dit zien we vooral in het voorjaar gebeuren. Niet alleen omdat het gras dan rijk aan fructaan is, maar ook omdat in dit seizoen juist de lever(energie) wat verzwakt is. Hout is het element wat hoort bij het voorjaar.
Maar dit verklaart waarschijnlijk ook waarom we ook op andere momenten van het jaar steeds meer hoefbevangenheid, koliek en gewelddadig/geïrriteerd gedrag zien. De seizoenen zijn steeds meer aan het verschuiven.
Met behulp van natuurlijke therapieën wordt deze merrie de komende weken intern ondersteund om de lever functie te optimaliseren en extern worden lokaal natuurlijke therapieën ondersteunend ingezet in de hoef, ruggenwervel en het heupgewricht om de schimmel in de hoef te verhelpen en de doorbloeding te activeren in de rug en heup. Zo creër je Healthy Happy teamwork.

Casus 3: Merrie met straalkanker, extreme hengstigheid, niet rad lopen en explosief gesdrag.
Deze knappe merrie werd in september jl aangeboden met straalkanker, extreme hengstigheid, achter niet helemaal rad en explosief gedrag. Regulier werd klinisch niets gevonden.
De merrie was sinds maart van dit jaar bij de huidige eigenaresse. In haar verleden is de merrie op 8 maanden afgestaan en kwam bebloed en beschadigd zonder afspenen bij de moeder vandaan. Er is
11 jaar lang geprobeerd iets met de merrie te kunnen doen zonder succes. Hormonaal leek ze uit balans, ze was heel heftig hengstig. De laatste twee jaar heeft ze alleen maar op stal gestaan. Ze konden er niet meer bij komen. Sinds maart is ze bij de huidige eigenaresse. Deze heeft de hulp van dier kruid kracht ingeroepen.
De merrie vertoonde symptomen van trauma. Bij het opstappen steigerde ze en bokte ze tijdens het rijden. Ze is bekend met zomer exceem klachten en is eerder behandeld door een fysiotherapeut waar een ellenlange lijst met blokkades uit kwam.
Uit ons onderzoek werd zichtbaar dat het immuunsysteem verzwakt was. De merrie had tekorten aan voedingsstoffen ontwikkeld en de huidige voeding was niet passend.
De uitscheidingsorganen; lever & nieren stagneerden.
De lever is te vergelijken met een ingewikkelde fabriek met veel verschillende functies. Zonder een goede lever kan het lichaam niet goed functioneren. De lever is met name belangrijk voor:
~productie van belangrijke eiwitten;
~productie en opslag van energie en brandstoffen;
~verwerking en afvoer van afvalstoffen.
Een goede nierfunctie is noodzakelijk.
De hoofdfuncties van de nieren kunnen als volgt kort worden samengevat:
~Afvalstoffen verwijderen
~Bloeddruk op peil houden
~Correctie van de zuurtegraad
~activering van vitamine D
~productie van Erytropoëtine, een hormoon noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg.
De dunne darm functie was verstoord.
In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats. Hier worden spijsverteringssappen en enzymen uit de alvleesklier aan het voedsel toegevoegd. De enzymen breken het voedsel af naar kleinere deeltjes: voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen komen via de darmwand in het bloed terecht.
Ook emotioneel vonden we verstoringen.
De merrie was erg onrustig en gespannen tijdens het consult. Haar bovenlijn stond vanaf de atlas/draaier tot het sacrum strak gespannen. Hierdoor is beweging pijnlijk. Dit toont dat toxinen in het lichaam opgeslagen zijn in het bindweefsel.
Op fysiek en mentaal niveau is gedurende 8 weken behandeld met natuurlijke therapieën, passende voeding en aanpassingen in management.
Tijdens de controle na 8 weken was ze heel ontspannen en geduldig. Nieuwsgierig zoals het hoort. Ze glimt je tegemoet. De verstoringen zijn allemaal verholpen. Organen functineeen weer optimaal. Zichtbaar aan de hoeven. De woekeringen waren sterk afgenomen. De bovenlijn voelde soepel aan. Wat terug te zien is in haar beweging. Haar gedrag is ontspannen. De komende weken word ze verder ondersteunt om de toxinen uit het lichaam te helpen. De merrie kan weer vanuit ontspanning bereden worden.
Een blij paard en tevreden eigenaresse.
Healthy happy teamwork©️

